Avklaringer budsjettkolonnene i budsjett- og regnskapsforskriften

24

januar, 2024

Skrevet av Sven-Erik Antonsen 

Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD) har gitt Framsikt en tydeliggjøring av to begreper som benyttes i forskriften om økonomiplan, årsbudsjett, årsregnskap og årsberetning for kommuner og fylkeskommuner. Forskriften er videre fulgt opp i oppdatert versjon av Veileder til budsjett og regnskapsforskriften, datert 04.01.2024. 

 Tydeliggjøringen gjelder § 5-2 om innholdet i budsjettkolonnene «det forrige budsjettåret» og «det regulerte årsbudsjettet».  Dette er tidligere omtalt i denne artikkelen: Presisering av innholdet i to av kolonnene i de obligatoriske oversiktene,

I veileder til budsjett- og regnskapsforskriften står det i Kapittel 5. Obligatoriske oppstillinger og opplysninger i økonomiplanen, årsbudsjettet og årsregnskapet:

«Andre punktum stiller krav om at oppstillingene etter §§ 5-4 til 5-6 i årsregnskapet skal inneholde kolonner med beløp både for det opprinnelige vedtatte årsbudsjettet, det regulerte årsbudsjettet og det forrige årsregnskapet, i tillegg til beløpene for regnskapsperioden. Kolonnene opprinnelig vedtatt årsbudsjett og regulert årsbudsjett skal kun inneholde beløp som kommunestyret selv har vedtatt, enten i opprinnelig budsjett eller ved senere budsjettreguleringer. Disponeringer som er foretatt underveis i budsjettåret av underordnet organ eller kommunedirektør etter fullmakt, er ikke budsjettreguleringer og skal ikke tas inn i de nevnte kolonnene. Tredje punktum presiserer at balanseregnskapet kun skal vise verdiene ved utgangen av regnskapsåret og verdiene ved utgangen av forrige regnskapsår.»

Endret måte å beregne innhold i kolonnene 

Frem til nå har Framsikt lest at disse to kolonnene skal være kommunens regulerte budsjett forrige og inneværende år, og at i begrepet regulert budsjett så inngår alle endringer som er gjort etter kommunestyrets vedtak om økonomiplan og årsbudsjett. Med alle endringer så har Framsikt tatt med endringer som er vedtatt av underliggende politiske organ (f.eks formannskapet) og endringer som er gjort av administrasjonen. Dette er endringer som da er gjort på delegert fullmakt.

Denne måten å beregne innholdet i kolonnene «det forrige budsjettåret» og «det regulerte årsbudsjettet» samsvarer ikke med departementets tydeliggjøring av disse to begrepene. KDD har i presiseringen over påpekt at i kolonnene «det forrige budsjettåret» og «det regulerte årsbudsjettet» skal det kun inngå endringer som er vedtatt av kommunestyret. Endringer som er vedtatt på delegert fullmakt av underliggende politisk organ eller administrasjonen skal ikke inkluderes i tallene. Der dette skaper avvik så skal dette forklares.

Fullmaktsnivåer i Framsikt

For å løse dette i har Framsikt i forbindelse med registrering av en budsjettjustering opprettet et felt der man må angi hvilket organ/vedtaksnivå som har vedtatt en budsjettjustering. Framsikt har for alle kunder opprettet følgende fullmaktsnivåer:

Drift:

  • KOM: Vedtak i kommunestyret/bystyret (øverste politiske organ)
  • UPO: Vedtak i underordnet politisk organ (formannskap, utvalg, komitéer o.l.)
  • DIR: Kommunedirektørens budsjettfullmakt
  • BUD: Videredelegert administrativ budsjettfullmakt

Investering:

  • INV-KOM: Vedtak i kommunestyret/bystyret (øverste politiske organ)
  • INV-UPO: Vedtak i underordnet politisk organ (formannskap, utvalg, komitéer o.l.)
  • INV-DIR: Kommunedirektørens investeringsfullmakt
  • INV: Videredelegert administrativ budsjettfullmakt

Dersom den enkelte kommune ønsker annen inndeling på disse nivåene så ta kontakt med rådgiver eller support.

Gjennom å angi hvem som har vedtatt en budsjettjustering så vil man etter hvert kunne ta ut obligatoriske oversikter som er i trå med veilederen fra KDD. Framsikt tar sikte på å utvikle dette sommeren 2024. Dette vil da støttes i de obligatoriske oversiktene i økonomiplanen for 2025 – 2028, årsbudsjett 2025 og årsrapporteringen for 2024. Vi kommer tilbake med mer informasjon om dette i senere blogginnlegg. 

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev


 

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev


 

Flere nyheter

God virksomhetsstyring blir viktig fremover

Tanken om at styring og ledelse i en organisasjon alltid kan forbedres, kan være et motiverende utgangspunkt for å få mer ut av mindre fremover. Nettopp dette er motivasjonen bak prisen for «beste røde tråd», som deles ut hvert år under Framsiktkonferansen, som i år arrangeres 2. og 3. desember.

Share This
X