Bedre brukerdokumentasjon med fokus på arbeidsprosess
26
september, 2022
Skrevet av Marianne Haugen, fagansvarlig kundeopplæring i Framsikt
I løpet av 2022 og 2023 gjør vi endringer i brukerdokumentasjonen i Hjelpesenteret. Vi vil fokusere mer på arbeidsprosessen dere skal utføre og mindre på statiske skjermbilder. Målet er at det skal bli enklere og mer oversiktlig å finne svar på det du lurer på når du jobber i Framsikt.
Brukerdokumentasjon blir nivådelt slik at du får overblikk over arbeidsprosessen, men kan også fordype deg for å lære mer om et tema hvis du ønsker det. Ikke minst skal det bli mer effektivt å endre brukerdokumentasjonen forbindelse med oppdateringer, og utvikle brukerdokumentasjon på ny funksjonalitet i Framsikt-løsningen.
For å skape overblikk over arbeidsprosessen har vi en oversiktsartikkel per modul. Den har illustrasjoner som viser stegene i arbeidsprosessen, men indikere også hvilken type brukere som har ansvar for de ulike arbeidsoppgavene. Brukerdokumentasjonen i form av hurtigguider og artikler er knyttet til hvert steg i prosessen.
Bildet viser en stegvis oversikt over arbeidsprosessen i årsbudsjettet
Hurtigguider er steg for steg beskrivelser av hvordan du skal navigere i Framsikt for å løse en arbeidsoppgave. De skal inneholder den aller viktigste informasjonen som du behøver for å gjøre registreringen i Framsikt riktig første gang. Vil du lære mer eller har behov for mer utdypende informasjon kan du benytte deg av artikler som gir mer faglig forståelse, praktiske eksempel eller som sier noe om konsekvenser av endringer du gjør i Framsikt-løsningen innenfor et tema.
En av de største endringene vi har gjort i Hjelpesenteret er å ta bort skjermbildene, og det er flere grunner til det. Utstrakt bruk av skjermbilder gjør at artikler blir lange og man må scrolle mer, da er det fort gjort å miste oversikten over innholdet i artikkelen. Vi forsøker å lage hurtigguider som er på maks en side, slik at det skal være enkelt å ha overblikk over hele arbeidsprosessen. Vi har også arbeidet mye med språket i både hurtigguider og artikler slik at det blir så kort, konsist og presist som mulig.
Hurtigguide som viser stegvis arbeidsprosess for virksomhetsledere som skal skrive månedsrapport.
Temaene vi har arbeidet mest med så langt er månedsrapport, detaljbudsjettering og lønnsbudsjettering. Vi vil fortsette oppdateringen av alle artikler i Hjelpesenteret.
Til å hjelpe oss i arbeidet med å omstrukturere brukerdokumentasjonen har vi arbeidet tett sammen med Mette Herskin. Mette er en dansk psykolog som har utarbeidet en It-pedagogisk metode som gjør det enklere å både undervise om IT-system, og lære seg det. Et av hovedpunktene i metoden er å gi brukerne oversikt over arbeidsprosesser og fokusere på at de skal anvende systemet til å løse praktiske arbeidsoppgaver, hjulpet av kort og konsis brukerdokumentasjon som er bygget opp på en strukturert måte
Så langt har vi fått gode tilbakemeldinger på endringene vi har gjort i Hjelpesenteret. Vi har snakket med flere superbrukere og personer som er ansvarlig for opplæring i Framsikt i kommune Norge. Vårt ønske er at hurtigguidene skal være en ressurs for superbrukere når de skal gi opplæring i bruk av Framsikt i egen kommune.
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Få siste nytt fra Framsiktbloggen rett i innboksen!
Flere nyheter
Utvikling av lønnsprognose i Framsikt
Vi ønsker å lage et verktøy som gjør lønnsprognoser enklere å forstå, enten du er økonom eller ikke. Målet er å redusere dobbeltarbeid og gi brukerne bedre innsikt og kontroll over sine tall, sier Marianne Thorstensen, produktsjef i Framsikt i denne artikkelen.
Hva er en god årsrapport?
Årsrapporten er et viktig verktøy for kommunene. En årsrapport er mer enn bare en oppsummering av fjoråret – den gir også verdifull innsikt i kommunens utvikling og danner grunnlaget for strategiske beslutninger fremover. Ved å bruke årsrapporten aktivt kan kommuner identifisere forbedringsområder og sikre en mer effektiv forvaltning.
Hvordan få oversikt over det økonomiske handlingsrommet?
Stramme budsjetter og økte krav til tjenesteproduksjon er en virkelighet de fleste kommuner i dag kjenner seg igjen i. For å sikre bærekraftig økonomi og gode tjenester til innbyggerne også i framtiden, trengs det gode kunnskapsgrunnlag og grundige utredninger.