Generalistkommuneutvalget og fokus på bedre styring
26
april, 2023
Skrevet av Halvor Walla, daglig leder og produktansvarlig
NOUen fra Generalistkommuneutvalget som ble lagt fram rett før påske inneholdt forslag til tiltak hvor det er noen som har fått en blandet mottagelse, mest i form av at ingen har ønsket å ta debatten om kommunesammenslåing. Men vi ser en økende grad av diskusjon knyttet til denne innstillingen. Den inneholder veldig mye mer enn forslag om større kommuner.
Det er en svært grundig innstilling i sin kartlegging av nåsituasjonen for norske kommuner med hensyn til oppfyllelse av lovpålagte oppgaver på en rekke områder samt i analysen av hvordan sentral samfunnsutvikling som eldrebølgen vil påvirke denne situasjonen. Vi synes det er veldig interessant hvordan innstillingen belyser situasjonen knyttet til kommunen som samfunnsutvikler og status på arbeidet med samfunnsplanlegging gjennom oppdaterte kommuneplaner.
Tre hovedområder for tiltak
Innstillingen peker på 3 hovedområder for tiltak for så sikre at generalistkommunen er bærekraftig fram mot 2050:
- Større kommuner
- Mer interkommunalt samarbeid med bedre styring av disse
- Bedre ledelse og styring i kommunene for å sikre oppfyllelse av kommunelovens intensjoner.
Vi leser av debatten ingen som bestrider viktigheten av bærekraftige kommuner i møte med eldrebølgen og andre utviklingstrekk. Eller betydningen av bedre og mer interkommunalt samarbeid og bedre ledelse og styring i tråd med kommunelovens intensjoner som for øvrig er:
“Formålet med loven er å legge forholdene til rette for et funksjonsdyktig kommunalt og fylkeskommunalt folkestyre, og for en rasjonell og effektiv forvaltning av de kommunale og fylkeskommunale fellesinteresser innenfor rammen av det nasjonale fellesskap og med sikte på en bærekraftig utvikling. Loven skal også legge til rette for en tillitsskapende forvaltning som bygger på en høy etisk standard.”
Styring av interkommunalt samarbeid
Framsikt vil gjennom 2023 arbeide for utvikling av beste-praksis og mer deling av kunnskap knyttet til styring av interkommunale samarbeid.
Vi har også ambisjoner om å utvikle en ny modul for utarbeidelse av Eierskapsmelding – noe vi tror vil kunne være et viktig verktøy for å styrke den administrative og politiske styringen av interkommunale samarbeid. Og slik sett hjelpe kommuner til å oppnå de gevinstene et slikt samarbeid kan gi uten å miste styring over dem.
Oppmuntring til arbeidet videre
Vi opplever ellers at innstillingen fra Generalistkommuneutvalget med sitt fokus på bedre styring og ledelse gir oss og norske kommuner en viktig oppmuntring til å arbeide godt videre med planlegging og helhetlig virksomhetsstyring, hvor det er en sterk og strukturert rød tråd mellom mål og strategier i kommuneplanen og gjennomføringen i handlingsdelen (økonomi og handlingsplanen), virksomhetsplaner og evalueringen i rapporteringen. Og ikke minst hvor mål og resultatstyringen henger tett sammen med økonomistyringen.
Vi vil fortsette arbeidet av våre systemløsninger på dette området med samme iver og innsats som de siste årene. Og ikke minst fortsette å bygge og dele kunnskap gjennom kartleggingen i forbindelse med fagprisen, kurs og konferanser. Det vil dere se mer av når vi lanserer programmet for årets fagkonferanse, Framsiktkonferansen.
Halvor Walla:
Daglig leder i Framsikt og en av gründerne bak bedriften.
Walla har tidligere vært i Unit4Agresso, Serve, Evry og Software Innovation. Styreleder i Gatsoft og styremedlem i Prokom Sem & Stenersen. Han er utdannet Handelsøkonom fra Handelshøyskolen BI samt har gjennomført Solstrand programmet (AFF).
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Få siste nytt fra Framsiktbloggen rett i innboksen!
Les mer fra Framsiktbloggen
Utvikling av lønnsprognose i Framsikt
Vi ønsker å lage et verktøy som gjør lønnsprognoser enklere å forstå, enten du er økonom eller ikke. Målet er å redusere dobbeltarbeid og gi brukerne bedre innsikt og kontroll over sine tall, sier Marianne Thorstensen, produktsjef i Framsikt i denne artikkelen.
Hva er en god årsrapport?
Årsrapporten er et viktig verktøy for kommunene. En årsrapport er mer enn bare en oppsummering av fjoråret – den gir også verdifull innsikt i kommunens utvikling og danner grunnlaget for strategiske beslutninger fremover. Ved å bruke årsrapporten aktivt kan kommuner identifisere forbedringsområder og sikre en mer effektiv forvaltning.
Hvordan få oversikt over det økonomiske handlingsrommet?
Stramme budsjetter og økte krav til tjenesteproduksjon er en virkelighet de fleste kommuner i dag kjenner seg igjen i. For å sikre bærekraftig økonomi og gode tjenester til innbyggerne også i framtiden, trengs det gode kunnskapsgrunnlag og grundige utredninger.