Hva kreves for å vinne fagprisen for beste handlings- og økonomiplan?
28
mai, 2024
Skrevet av Ole Grinde, seniorrådgiver i Framsikt og juryleder
De fleste av landets kommuner og fylkeskommuner er i gang med å rullere årets handlings- og økonomiplan for 2025-2028. Planen er blant de mest sentrale styringsdokumentene som utarbeides i en kommune og bidrar til god langsiktig økonomisk styring, prioritering av kommunens- og fylkeskommunens midler og en beskrivelse på handlinger som skal gjennomføres for å nå kommuneplanens samfunnsdel.
Som tidligere år, vil det deles ut en rekke priser på Framsiktkonferansen som arrangeres 2.og 3.desember, blant annet fagprisen for beste handlings- og økonomiplan. For å kåre en vinner av prisen er det satt ned en jury som kartlegger alle handlings- og økonomiplaner som er offentliggjort innen 10.november.
Hva ser vi etter for å finne den beste planen?
Et av hovedmålene med dette arbeidet er å stimulere flere kommuner og fylkeskommuner til å få en god handlings- og økonomiplan. Arbeidet er delt inn i tre ulike kategorier:
Langsiktig og god økonomistyring
Det er utarbeidet en rekke kriterier for å finne den kommunen vi mener bidrar til en langsiktig og god økonomistyring. Eksempler på dette kan være:
- Bruk av KOSTRA-tall som viser status sammenliknet med andre kommuner.
- Sentrale nøkkeltall og handlingsregler som beskriver utviklingen i kommende fire-års periode eller i et lengre perspektiv.
- Hvordan de økonomiske rammene kan sees i forhold til forventet befolkningsendring.
- Hvordan kommunene og fylkeskommunene ivaretar den økonomiske bærekraften i årene som kommer.
Kommunens handlingsdel til vedtatt samfunnsplan
En del av arbeidet er å se på hvordan kommunen utarbeider en handlingsdel til kommuneplanens samfunnsdel. Vi ser på hvordan kommunen definerer målsettinger med tilhørende handlingselementer i kommende periode så dette blir en handlingsorientert plan og om kommunen kobler økonomiske driftsrammer, investeringsprosjekt og øvrige oppgaver mot overordnede mål. Gjennom dette kan drifts- og investeringsbudsjettet bli et virkemiddel for å nå målene som er vedtatt i den langsiktige samfunnsplanen til kommunen.
Presentasjon av dokumentet
En handlings- og økonomiplan er et omfattende dokument og juryen vurderer hvordan kommunen har utarbeidet dokumentet, hvor omfattende dette er og om planen har et lettfattelig og enkelt språk som er lett å skjønne for de folkevalgte og legger til rette for en tydelig og effektiv debatt i ulike politiske organ.
Hvordan er prosessen lagt opp frem til en vinner blir kåret?
Med så mange flotte handlings- og økonomiplaner som utarbeides årlig, er det et vanskelig arbeid å komme frem til en vinner. For å lykkes i dette arbeidet, er det utarbeidet et kriteriesett over flere år og som nå er revidert. Selve prosessen blir delt inn i tre ulike faser.
I fase 1 vurderes de mest sentrale kriteriene. De kommunene som scorer best i denne fasen går videre til fase 2. Erfaringsmessig vil dette gjelde for rundt 80 kommuner.
I fase 2 blir de utvalgte kommunene vurdert opp mot et detaljert kriteriesett innen områdene økonomisk kontroll, hvordan dette faktisk er en handlingsdel til kommuneplanens samfunnsdel og hvordan planen presenteres for folkevalgte og innbyggere.
Etter denne fasen går vi over til siste runde av arbeidet. Her blir de kommunene som får høyest score plukket ut og juryen vil studere disse planene i detalj. Tre kommuner blir nominert på selve konferansen og det plukkes ut en vinner som vi mener er mest komplett for 2025-2028
Hvem er med i arbeidet?
Juryen består av fire personer som har bred erfaring fra kommunal sektor. I tillegg er det tre masterstudenter som bistår i fase 1 og 2 av arbeidet som plukker ut de ca 25 beste. Når dette arbeidet er utført fullfører juryen den siste kvalitative gjennomgangen av de resterende planene og plukker ut en vinner.
Juryens vinner hedres på Framsiktkonferansen den 2.og 3.desember. Vi håper fagprisen bidrar til inspirasjon og læring for andre kommuner og fylkeskommuner.
En gjennomgang av kriterier og hva juryen mente kan være et forbedringspotensiale for årets arbeid vil gjennomgås av juryeleder Ole Grinde på årets Brukerkonferanse 18. og 19.juni.
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Få siste nytt fra Framsiktbloggen rett i innboksen!
Les mer fra Framsiktbloggen
Utvikling av lønnsprognose i Framsikt
Vi ønsker å lage et verktøy som gjør lønnsprognoser enklere å forstå, enten du er økonom eller ikke. Målet er å redusere dobbeltarbeid og gi brukerne bedre innsikt og kontroll over sine tall, sier Marianne Thorstensen, produktsjef i Framsikt i denne artikkelen.
Hva er en god årsrapport?
Årsrapporten er et viktig verktøy for kommunene. En årsrapport er mer enn bare en oppsummering av fjoråret – den gir også verdifull innsikt i kommunens utvikling og danner grunnlaget for strategiske beslutninger fremover. Ved å bruke årsrapporten aktivt kan kommuner identifisere forbedringsområder og sikre en mer effektiv forvaltning.
Hvordan få oversikt over det økonomiske handlingsrommet?
Stramme budsjetter og økte krav til tjenesteproduksjon er en virkelighet de fleste kommuner i dag kjenner seg igjen i. For å sikre bærekraftig økonomi og gode tjenester til innbyggerne også i framtiden, trengs det gode kunnskapsgrunnlag og grundige utredninger.