Inspirasjon til årsrapporten – se webinaropptak

12

Januar, 2024

Skrevet av Anne Sigrid Hundere

Denne artikkelen ble først publisert 21. februar 2023.

Det er tid for evaluering av året som gikk, og sammen med årsregnskapet skal årsrapporten gi en beskrivelse av hvordan ressursbruk og måloppnåelse faktisk ble i kommunene. Men kan årsrapporten være nyttig til å vurdere mer enn bare hva som ble gjort i året som gikk?

Er kommunene flinke nok til å evaluere og rapportere opp mot økonomi- og handlingsplanen? Og til å ta med seg læringen fra årsrapporten videre inn i det kommende året? I 2022 kjørte vi en egen webinarrekke på dette temaet. Her så vi blant annet på «Hva er en god årsrapport». Om du ønsker inspirasjon til arbeidet med årsrapporten, anbefaler vi å ta en kikk på dette webinaropptaket, som du finner nederst i artikkelen. 

Hva skal årsrapporten bestå av?

I årsrapporten skal det rapporteres på virksomhetens måloppnåelse og andre ikke-økonomiske forhold som er av vesentlig betydning for kommunen. Årsrapporten skal gi de folkevalgte og kommunens innbyggere en oppsummering av status på planer, klimabudsjett, måloppnåelse, som for eksempel FNs bærekraftmål, gjennomføring av strategier, oppdrag, tiltak, vedtak og investeringer som var vedtatt i økonomi- og handlingsplanen for det foregående året. Årsrapporten skal derimot ikke bare se tilbake på hva kommunen har gjort i året som gikk, men også gi et grunnlag for læring og forbedring for det kommende året.

Hva er en god årsrapport

Når kommunene nå skal i gang med å utarbeide årsrapporten er det viktig å stille seg noen spørsmål. Hvem er årsrapporten for? Det å vite hvem kommunen faktisk lager den for, er med på å forme og bestemme hvordan det bør jobbes med den. Hva ønsker kommunen å bruke den til og hva skal årsrapporten inneholde? Dette er noen av punktene som blir gått igjennom i webinaret «Hva er en god årsrapport».

Viktige elementer som må med i en god årsrapport er:

    • Lovpålagte krav
    • Måloppnåelse
    • Vedtatt økonomiplan – hva fikk vi til og hva fikk vi ikke til?
    • Andre ikke-økonomiske elementer som for eksempel internkontroll
    • Læring og forbedring

I webinaret under presenteres eksempel på hvordan årsrapporten kan bygges opp i form av seks ulike delkapittel, og det gås igjennom hva hvert kapittel bør inneholde. Vi håper dette kan gi både inspirasjon og være nyttig når kommunen nå skal i gang med dette arbeidet. I webinaret kan du også se eksempler fra kommuner som har lykkes med å lage gode årsrapporter. Noen momenter som gjerne går igjen i disse årsrapportene er:

    • God beskrivelse av kommunens virksomhetsstyringssystem
    • Beskriver mer enn bare økonomi
    • Enkle analyser og språk som mottaker forstår
    • Fokus på internkontroll og styringssystem
    • Status på politiske vedtak, som for eksempel verbalvedtak

Et viktig poeng i webinaret er nettopp at årsrapporten skal inneholde både fortid, nåtid – hvor det beskrives hva kommunen kan bli bedre på og hva kommunen fikk til, og framtid. Slik kan årsrapporten være en “fot i bakken” og medvirke til læring og forbedring.

Se webinaropptaket her:
*Dette webinaret er fra 2022. Der det vises eksempler fra Framsiktløsningen eller dokument publisert via Framsikt kan det være funksjonelle eller designmessige endringer fra slik du kjenner Framsikt i dag. 

 Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få siste nytt fra Framsiktbloggen rett i innboksen!

Les mer fra Framsiktbloggen

Utvikling av lønnsprognose i Framsikt

Vi ønsker å lage et verktøy som gjør lønnsprognoser enklere å forstå, enten du er økonom eller ikke. Målet er å redusere dobbeltarbeid og gi brukerne bedre innsikt og kontroll over sine tall, sier Marianne Thorstensen, produktsjef i Framsikt i denne artikkelen.

Hva er en god årsrapport?

Årsrapporten er et viktig verktøy for kommunene. En årsrapport er mer enn bare en oppsummering av fjoråret – den gir også verdifull innsikt i kommunens utvikling og danner grunnlaget for strategiske beslutninger fremover. Ved å bruke årsrapporten aktivt kan kommuner identifisere forbedringsområder og sikre en mer effektiv forvaltning.

Hvordan få oversikt over det økonomiske handlingsrommet?

Stramme budsjetter og økte krav til tjenesteproduksjon er en virkelighet de fleste kommuner i dag kjenner seg igjen i. For å sikre bærekraftig økonomi og gode tjenester til innbyggerne også i framtiden, trengs det gode kunnskapsgrunnlag og grundige utredninger.

Share This
X