Nominerte og kriterier for fagprisen beste økonomiplan
01
desember, 2021
Skrevet av Anne Sigrid Hundere
Det er nå klart at Gjøvik, Karmøy og Porsgrunn er de tre kommunene som nådde finaleheatet i kåringen av fagprisen beste økonomiplan. I forkant har det blitt gjort grundige analyser av fagjuryen, som i denne artikkelen utdyper hva som ligger bak arbeidet og ikke minst hva som gjør at akkurat disse tre kandidatene skiller seg ut.
I begrunnelsen fra juryen er det vektlagt at alle de tre nominerte har laget handlings- og økonomiplaner som er veldig godt gjennomarbeidet. De har en tydelig kobling mot kommunens samfunnsdel gjennom gode målstrukturer, de har vurdert effekten som befolkningsutviklingen har for utviklingen av kommunen, de har gode vurderinger og beskrivelser av handlingsreglene og kommunenes økonomiske situasjon. I tillegg finner juryen gode beskrivelser av tjenesteområdene med utfordringer og tiltak for videre utvikling for å møte de utfordringene kommunene står ovenfor.
Særskilt hos de tre nominerte trekker juryen frem dette:
Karmøy
- De vurderer den økonomiske risikoen på en god måte
- De bruker drifts- og investeringstiltak aktivt inn i utviklingen, herunder en 10 års investeringsplan
Karmøy sin økonomi- og handlingsplan finner du her.
Gjøvik
- Bruker demografisk utvikling som en viktig premiss for videre utvikling av kommunen
- Tydelig kobling i målstrukturene og med resultatindikatorer
Gjøvik sin økonomi- og handlingsplan finner du her.
Porsgrunn
- Grundig vurdering av den økonomiske situasjonen
- God beskrivelse av tjenesteområdene med gode målstrukturer og indikatorer, samt synliggjøring av virkemidler
Før juryen, bestående av Per Blikra, Ole Grinde og Sven-Erik Antonsen, kom frem til disse tre har det blitt gjort et stort arbeid med sortering og vurdering av økonomiplaner. I forkant av juryen sine vurderinger gjorde en gruppe siviløkonomistudenter en grovkartlegging ut fra fem kriterier, hvor de til slutt stod igjen med 50 økonomiplaner. Alle kommuner som hadde publisert handlings- og økonomiplan til og med 12.november var med i grovsorteringen.
De 50 fra grovsorteringen vart deretter vurdert etter tre hovedområder, som videre har et sett med detaljerte kriterier, som til sammen utgjorde 39 kriterier. De tre hovedkriteriene var:
- Dokumentert økonomisk kontroll og et tydelig fokus på økonomisk handlingsrom
- Målstyring – hvor skal kommunen, og synliggjøring av kvalitet i tjenestene
- At økonomiplanen fungerer som et godt styringsverktøy
Etter denne vurderingen satt juryen igjen med ti økonomiplaner for videre vurdering:
- Vestvågøy
- Trondheim
- Enebakk
- Gjøvik
- Ås
- Ringerike
- Porsgrunn
- Sunndal
- Karmøy
- Lørenskog
Etter at juryen hadde gjort en vurdering av disse ti kommune var det altså klart at Gjøvik, Karmøy og Porsgrunn kom til finalen i prisen beste økonomiplan under årets Brukerforum.
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Flere nyheter
Hvordan skal kommune-Norge møte fremtidens utfordringer?
Lite tyder på at det blir mer penger til kommunene i framtiden, så hvordan skal vi bli mer effektive med færre ressurser? Dette var tema da Framsikt inviterte til debatt under Arendalsuka 2024.
God virksomhetsstyring blir viktig fremover
Tanken om at styring og ledelse i en organisasjon alltid kan forbedres, kan være et motiverende utgangspunkt for å få mer ut av mindre fremover. Nettopp dette er motivasjonen bak prisen for «beste røde tråd», som deles ut hvert år under Framsiktkonferansen, som i år arrangeres 2. og 3. desember.
Bli kjent med årets traineekull og våre nyeste ansatte
Framsikt fortsetter å vokse, og vi er stolte over å ha fått enda flere talentfulle kollegaer som vil styrke teamet vårt. Vi har tatt imot både nye traineer og rådgivere, som vi gleder oss veldig til å jobbe med!