Omstilling krever god ledelse
06
oktober, 2023
Skrevet av Linda Hye, kommuneforsker ved Universitet i Agder
Alle kommunedirektører må sikre seg handlekraftige mellomledere. De må gis handlingsrom og et godt organisasjonsklima. Her ligger det et uutnyttet potensial.
Utfordringene for Kommune-Norge kommer på løpende bånd: Økte krav, behov og forventninger fra innbyggere, brukere, myndigheter og politikere.
Dagens mantra synes å være å skape «merverdi» gjennom økt produktivitet og mer kvalitet ut av hver krone. Kommunene skal også være bærekraftige, transparente, involvere brukere, ivareta både lokale og nasjonale politikeres reformønsker og politikkframstøt. Ikke minst skal prekære og langsiktige problemer håndteres.
Det er blitt fremhevet at kommunene må «ta grep», «står foran en smertefull omstilling» og «det må jobbes annerledes».
Hvor trykker skoen for den kommunale omstillingskapasiteten?
I årets debatthefte løfter KS flere av de store samfunnsutfordringene som vil prege kommunesektoren fremover. Ett av debattpunktene er hva som er de største barrierene for å få til en raskere omstilling i kommune/fylkeskommune. De spør også hva som er de største mulighetene for å mobilisere internt i egen organisasjon og med eksterne utenfor organisasjonen.
Hvor trykker skoen for den kommunale omstillingskapasiteten? Her er svarene mange, men jeg trekker opp noen påstander. Blant annet møter kommunene et lovverk som setter ledere og profesjonsutøvere i et krysspress. De må balansere egen lojalitet mellom loven og arbeidsgiver.
Handlingslammet lederskap
Et annet svar er at profesjonsgruppene som har ansvar for de kommunale tjenestene, ikke klarer å regulere hverandre. Det hindrer helhetlig tenkning.
Videre ser det ut til å råde et handlingslammet lederskap. Det siste er kanskje den største utfordringen når det gjelder kommunal omstillingskapasitet. For skal vi tro forskningen, er det særlig ved omstilling og utvikling at ledelse betyr noe.
I en kommune er man avhengig av et godt samspill mellom politikk og administrasjon for å lykkes med omstilling. På toppledernivå, forstått som ordfører og kommunedirektør, står Kommune-Norge godt rustet. De to opplever et godt samspill. Utfordringen ligger i det bredere politiske klimaet. For et godt samspill påvirkes også av hvordan politikere i kommunen mer generelt forholder seg til administrasjonen.
Her er det et mer brokete landskap. Enkelte politikere opptrer lite saklig overfor administrasjonen, og de vil detaljstyre. Dette svekker samspillet og kan begrense den kommunale omstillingsevnen.
Mellomlederens viktige rolle
Mellomlederen er selve «krumtappen» i den kommunale organisasjon. De har ansvar for å gjennomføre toppledelsens beslutninger, men også å sikre effektiv drift og gode tjenester.
Skal de kunne møte omstillingsbehovet, som handlingskraftige mellomledere, må lederrommet møbleres riktig. Da er det to forhold som er av spesiell betydning for trivsel og resultat. De må ha et selvstendig handlingsrom, og de må operere i et godt organisasjonsklima. Her vet vi det er «strekk i laget».
Mange mellomledere opplever et stort handlingsrom, det vil si at de er utstyrt med makt og myndighet på personal-, økonomi- og organisasjonsspørsmål. Urovekkende nok er det en like stor andel som opplever begrenset handlingsrom på de samme områdene. En kan nærmest stille spørsmål ved om de i det hele tatt er ledere, annet enn på papiret.
Flertallet står i tillegg i et ubalansert organisasjonsklima. Det vil si at lederstillingene er preget av høyt stress og lite støtte. Dette tapper mellomledere for handlekraft, og gjør at Kommune-Norge mister omstillingskapasitet i et viktig ledd i organisasjonen. Igjen, dette er ledere som tross alt omsetter toppledelsens vedtak til fag og tjenesteyting.
Samspillet politikk og administrasjon
Et godt møblert lederrom er viktig, men det er også viktig at mellomledere bruker riktige verktøy for å lykkes med omstilling og utvikling. Her har vi en vei å gå. Dagens lederskap er svært internt orientert. Står de overfor problemer, så søker de kun løsninger i egen enhet. Inngår de i nettverk eller samarbeid, så er det i stor grad med «sine egne». De opererer også i en organisasjonskultur der det viktigste er eget fag og egen profesjon.
Skal vi møte morgendagens utfordringer, og lykkes med omstilling i kommunene, er lederskap viktig. For det første må Kommune-Norge jobbe systematisk med det gode samspillet mellom politikk og administrasjon. Her vil det politiske klimaet være en nøkkelfaktor.
Innovasjon og nytenkning
Kommunene må også sikre seg handlekraftige ledere i mellomlederposisjoner. De må gis et selvstendig handlingsrom og opereres i et godt organisasjonsklima. Her ligger det et uutnyttet potensial. Den ledelsesmessige verktøykassen må utstyres riktig. Møter en utfordringer, må en våge å søke etter løsninger, både i og utenfor egen organisasjon. En må inngå i nettverk som vi er sikre på gir merverdi. Det vil si at 2 + 2, faktisk kan bli 5.
Det vil også være viktig å jobbe fram en organisasjonskultur som støtter oppunder innovasjon og nytenkning.
Tar en disse rådene på alvor, så kan kommunene bevege seg i retning av handlekraft og omstillingsevne.
Linda Hye:
Linda Hye er kommuneforsker ved universitet i Agder.
Hye møter du også på Framsiktkonferansen, 29. og 30. november. Der vil hun snakke om ledelse i en tid som krever omstilling samt delta på en sesjon om styring av interkommunalt samarbeid.
Dette er et innlegg fra ekstern skribent, og representerer skribentens egne meninger. Innlegget ble først publisert i Kommunal Rapport.
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Flere nyheter
Hvordan skal kommune-Norge møte fremtidens utfordringer?
Lite tyder på at det blir mer penger til kommunene i framtiden, så hvordan skal vi bli mer effektive med færre ressurser? Dette var tema da Framsikt inviterte til debatt under Arendalsuka 2024.
God virksomhetsstyring blir viktig fremover
Tanken om at styring og ledelse i en organisasjon alltid kan forbedres, kan være et motiverende utgangspunkt for å få mer ut av mindre fremover. Nettopp dette er motivasjonen bak prisen for «beste røde tråd», som deles ut hvert år under Framsiktkonferansen, som i år arrangeres 2. og 3. desember.
Bli kjent med årets traineekull og våre nyeste ansatte
Framsikt fortsetter å vokse, og vi er stolte over å ha fått enda flere talentfulle kollegaer som vil styrke teamet vårt. Vi har tatt imot både nye traineer og rådgivere, som vi gleder oss veldig til å jobbe med!