Stort potensiale for effektivisering i kommunal sektor

15
januar, 2024
Skrevet av Anne Sigrid Hundere
– Våre analyser viser at kommunal sektor har et betydelig effektiviseringspotensial og at utgiftene kan reduseres med 20 prosent, sier Lars-Erik Borge, som frem til årsskiftet ledet teknisk beregningsutvalg.

Borge er også forskningssjef ved Senter for økonomisk forskning (SØF). Analyser utført av SØF på vegne av teknisk beregningsutvalg, viser at effektiviteten i norske kommuner de siste ti årene har gått ned. Særlig tjenesteområdet pleie og omsorg kommer ut med lav effektivitet, men effekten har gått mest ned i barnehagene.

Se også: Hvordan bruke Framsikt til å vurdere effektiviteten i kommunens tjenester?

Tiltak for økt effektivitet

Den tidligere lederen for teknisk beregningsutvalg råder kommunene til å ta grep, og peker særlig på tre viktige tiltak:

    • God økonomistyring
    • Oversiktlige budsjettdokument med gode illustrative nøkkeltall, slik at politikerne enkelt kan skaffe seg oversikt over kommunens økonomi
    • Bruk de kommunale ressursene der de kaster mest av seg
Lars Erik Borge:  Forskningssjef ved Senter for økonomisk forskning.
Til det siste punktet, om å bruke de kommunale ressursene der de kaster mest av seg, trekker Borge frem grunnskole som eksempel på feil ressursbruk:

– Forskning har vist at økte ressurser ikke gir bedre elevprestasjoner. Økt produksjon uten effekt på prestasjonene, gjør at effektiviteten per definisjon går ned, sier Borge og understreker:

– Fram mot 2040 er det i antall eldre vi vil se en økning. Da er det viktig at ressursbruken ikke låses i tjenester mot de yngre. Det reduserer fleksibiliteten, noe de statlig vedtatte bemanningsnormene i barnehage og grunnskole er eksempler på.

Borge kommer også med et mer generelt råd:

– Det er viktig at myndighetene ikke detaljregulerer for mye, men øker den lokale handlefriheten.

Effekten øker med innbyggertallet

SØFs analyser viser en sammenheng mellom lavt innbyggertall og dårligere effektivitet. Den generelle trenden er at effektiviteten øker med økende innbyggertall. Et annet resultat fra analysene, er at kommuner med høye inntekter ikke nødvendigvis scorer høyest på effektivitet.

– Kommuner med lave inntekter tvinges til å få mer ut av ressursene for å gi innbyggerne et godt tjenestetilbud.

Effektvitetetsanalysen skal være et utgangspunkt for diskusjon om effektivitet i kommunene.

– Den enkelte kommune må derimot også supplere med andre tilnærminger og egne vurderinger, for å virkelig kunne få en god forståelse av effektiviteten i egne tjenester, understeker Borge.

 Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få siste nytt fra Framsiktbloggen rett i innboksen!

Les mer fra Framsiktbloggen

Utvikling av lønnsprognose i Framsikt

Vi ønsker å lage et verktøy som gjør lønnsprognoser enklere å forstå, enten du er økonom eller ikke. Målet er å redusere dobbeltarbeid og gi brukerne bedre innsikt og kontroll over sine tall, sier Marianne Thorstensen, produktsjef i Framsikt i denne artikkelen.

Hva er en god årsrapport?

Årsrapporten er et viktig verktøy for kommunene. En årsrapport er mer enn bare en oppsummering av fjoråret – den gir også verdifull innsikt i kommunens utvikling og danner grunnlaget for strategiske beslutninger fremover. Ved å bruke årsrapporten aktivt kan kommuner identifisere forbedringsområder og sikre en mer effektiv forvaltning.

Hvordan få oversikt over det økonomiske handlingsrommet?

Stramme budsjetter og økte krav til tjenesteproduksjon er en virkelighet de fleste kommuner i dag kjenner seg igjen i. For å sikre bærekraftig økonomi og gode tjenester til innbyggerne også i framtiden, trengs det gode kunnskapsgrunnlag og grundige utredninger.

Share This
X