Framdrift på arbeidet med strategisk bemannings- og kompetanseplanlegging i Framsikt
Bakgrunnen for innovasjonsprosjektet
KS tok i 2022 kontakt med Framsikt for å undersøke muligheter for å lage en digital løsning for langsiktig, strategisk planlegging av bemanning og kompetanse. KS har tidligere utviklet en forskningsbasert metode for strategisk kompetanseplanlegging. Denne er fornyet i år og vil danne grunnlag for en ny modul i Framsikt.
Sammen med KS og kommunene Bærum, Kristiansand, Moss og Ålesund har Framsikt arbeidet med å utvikle denne idéen. Vi har presentert den på Framsiktkonferansen i 2022, vårt brukerforum i høst og på Arbeidslivskonferansen til KS i september. Vår plan for videre arbeid er tenkt delt inn i to faser.
Fase 1: Utvikling av konseptet og funksjonalitet for bemanningsanalyse
I tillegg vil vi i fase 1 utvikle noe funksjonalitet for bemanningsanalyse i modulen Personalrapportering.
Utviklingen i denne fasen vil skje i nært samarbeid med KS og noen pilotkommuner. Vi vil gjerne ha med noen flere fylkeskommuner og kommuner som piloter i denne fasen, i tillegg til de som har deltatt fram til nå. Tirsdag 20. februar vil vi holde et åpent webinar for å informere om arbeidet. Fylkeskommuner og kommuner som er interesserte i å delta i utviklingsarbeidet, oppfordres til å ta kontakt, enten nå eller etter webinaret.
Fase 2: Modul for strategisk bemannings- og kompetanseutvikling
Bakgrunnen for en slik framdrift
KS initierte dette arbeidet allerede sommeren 2022. Når vi ikke går raskere fram i utviklingsarbeidet har det tre hovedgrunner:
For det første er vi avhengige av en bedre og mer detaljert innsikt i behovene knyttet til slik planlegging og av å avgrense utviklingen til å dekke de riktige, og viktigste, behovene. For det andre forutsetter en digital løsning en standardisering av måten å jobbe på. Vi ser ikke at det foreligger noen slik standard – selv om KS har utviklet en god, forskningsbasert metode – og det må derfor brukes tid på å utvikle en slik standard.
Den tredje grunnen er knyttet til vår utviklingskapasitet. Hovedprioriteten i 2024 vil være å sikre stabiliteten i produktet, bedre ytelsen og modernisere og videreutvikle eksisterende løsning.
Vi planlegger derfor å bruke nærmere 2/3 av utviklingsressursene i 2024 til forbedring av dagens produkt. Dette samsvarer godt med tilbakemeldinger dere som kunder har gitt oss. Vi setter følgelig av relativt begrenset med ressurser til utvikling av helt nye produkt.
Jo Audun Øverby:
Jo Audun er prosjektleder for kommunale planer og arbeider med rådgivning rundt kommunal virksomhetsstyring.
Han har tidligere vært rådmann i Øystre Slidre kommune og økonomisjef, kommunalsjef og assisterende rådmann i Nord-Aurdal kommune. Lang erfaring med kommunal ledelse på rådmannsnivå og økonomistyring.
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Flere nyheter
Dette kjennetegner de kommunene som er best på helhetlig virksomhetsstyring
I denne artikkelen kan du lese hva som kjennetegner de kommunene som er rangert som de ti beste på «helhetlig virksomhetsstyring». Hva gjør det bra og hva kan andre kommuner lære av deres tilnærming til virksomhetsstyring?
Dette er Norges topp 10 kommuner innen helhetlig virksomhetsstyring
En drøy måned før årets Framsiktkonferanse begynner brikkene å falle på plass for å utrope de tre beste og den ene, som vi oppfatter som landets beste kommune på det vi benevner som «helhetlig virksomhetsstyring».
Hvem har Norges beste handlings- og økonomiplan?
Fagprisen for beste handlings- og økonomiplan deles ut under Framsiktkonferansen. Dette er en pris som ser på det økonomiske handlingsrommet, hvordan overordnede planer følges opp og om handlings- og økonomiplanen vurderes som et godt styringsverktøy for de folkevalgte.