Tillitsreformen – en styringsreform eller mer tillit i utøvelse av ledelse?
29
august, 2022
Skrevet av Halvor Walla, daglig leder i Framsikt
Framsikt var til stede under FAFO sin debatt under Arendalsuka «Tillitsreformen i offentlig sektor». Det er interessant å se at de ulike aktørene har svært ulike utgangspunkt for debatten. Deltagerne var statssekretær Gunn Karin Gjul fra KMD, generalsekretær Lilly Ann Elvestad i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon, utredningsleder Ragnar Bøe Elgsaas fra LO og områdedirektør Helge Eide fra KS.
KS er opptatt av at tillitsreformen handler om kommunene sin frihet fra staten – altså tillit fra stat til kommune. Brukerorganisasjonen ser tillitsreformen som at brukerne får tillit fra kommunen til å velge tjenesteutforming. Mens fra arbeidstakersiden så handler tillitsreformen om at kompetente ansatte selv skal kunne bestemme hvordan oppgavene skal løses og tjenesten utformes. Disse perspektivene framstår krevende å forene i en felles reform.
Både bruker- og ansatterepresentantene vektla behovet for mer ressurser som en del av en reform. Fra brukerperspektivet ble det også pekt på behovet for mer kompetanse. Også dette krevende å løse i en tid hvor den demografiske utfordringen både gir knapphet på arbeidstakere og økonomiske midler.
Det var derfor veldig interessant å høre statssekretæren og regjeringens beskrivelse av hva tillitsreformen skal være og hva som er de neste stegene. Hun beskrev tydelig at dette ikke er en reform i tradisjonell forstand. Det handler mer om en kulturendring hvor arbeidstakere skal gis mer tillit og involveres mer. Det ble også sagt at dette vil gå over lang tid, og at de første stegene handler om justeringer i arbeidsgiverpolitikken i staten når det gjelder medarbeiderinvolvering og partssamarbeid. Det skal også settes i gang noen pilotprosjekter i regi av de ulike departementene.
Reformen framstår dermed langt unna vesentlige endringer i hvordan virksomhetsstyring og ikke minst mål- og resultatstyring gjennomføres i norske kommuner i dag. Snarere virker det som at tillitsreformen handler om at offentlig sektor skal motiveres til å utøve vanlig og moderne bruk av medarbeidertillit i daglig ledelse og løpende medarbeiderdialog. Det blir spennende å se om Regjeringen i det videre arbeidet med konkretisering av reformen vil fylle den med mer innhold enn dette.
Halvor Walla:
Daglig leder i Framsikt og en av gründerne bak bedriften.
Walla har tidligere vært i Unit4Agresso, Serve, Evry og Software Innovation. Styreleder i Gatsoft og styremedlem i Prokom Sem & Stenersen. Han er utdannet Handelsøkonom fra Handelshøyskolen BI samt har gjennomført Solstrand programmet (AFF).
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Få siste nytt fra Framsiktbloggen rett i innboksen!
Flere nyheter
Utvikling av lønnsprognose i Framsikt
Vi ønsker å lage et verktøy som gjør lønnsprognoser enklere å forstå, enten du er økonom eller ikke. Målet er å redusere dobbeltarbeid og gi brukerne bedre innsikt og kontroll over sine tall, sier Marianne Thorstensen, produktsjef i Framsikt i denne artikkelen.
Hva er en god årsrapport?
Årsrapporten er et viktig verktøy for kommunene. En årsrapport er mer enn bare en oppsummering av fjoråret – den gir også verdifull innsikt i kommunens utvikling og danner grunnlaget for strategiske beslutninger fremover. Ved å bruke årsrapporten aktivt kan kommuner identifisere forbedringsområder og sikre en mer effektiv forvaltning.
Hvordan få oversikt over det økonomiske handlingsrommet?
Stramme budsjetter og økte krav til tjenesteproduksjon er en virkelighet de fleste kommuner i dag kjenner seg igjen i. For å sikre bærekraftig økonomi og gode tjenester til innbyggerne også i framtiden, trengs det gode kunnskapsgrunnlag og grundige utredninger.