Kurs: Den «røde tråden» i årsrapporten

Fysisk kurs 9. januar med en heldagssamling i Oslo, og to påfølgende digitale samlinger.

9. januar

Oslo og Teams

09.00-16.00
Framsikt og KS konsulent inviterer til kurset:

Den «røde tråden» i årsrapportenhvordan sikre høy kvalitet på årsrapport og samtidig bruke den som et aktivt utviklingsverktøy

Årsrapporten med årsberetningen er det dokumentet som forteller hva kommunen har gjort og oppnådd. Årsberetningen må fylle alle de formelle lovkravene, hvordan gjøre det på en effektiv måte?

Mange kommuner står overfor store endringer og omstilling og kan gjennom å øke kvalitet på rapportering bedre svare ut og tydeliggjøre for folkevalgte og administrasjon resultater og effekter på mål og strategier i samfunnsplan, temaplaner, handlings- og økonomiplanen og eventuelle omstillingsprogrammer. Høy kvalitet i vurderinger av oppnådde resultater og utvikling er avgjørende for å vurdere om innsatsfaktorene har gitt de ønskede resultater og effekter. Noe som vil være et viktig grunnlag for å vurdere oppfølging og ny prioritering av tiltak og innsats for å nå målene i kommende økonomi- og handlingsplan.

Kurset har som mål å hjelpe ledere og fagpersoner med å utarbeide gode årsrapporter som fyller formelle krav, gir informativ tilbakemelding til kommunestyret og gir grunnlag for læring.  

Kurset vil gi en innføring i formålet med årsrapporten og de formelle kravene til årsberetningen. Vi vil gi råd om en god struktur og vise eksempel på gode årsrapporter.  

Vi vil omtale hvilken plass årsrapporten bør ha i den samlede virksomhetsstyringen og gi råd om hvordan man kan skape god sammenheng mellom overordnede planer, handlingsdelen og økonomiplanen, virksomhetsplaner og rapporteringen.  

Vi vil ta for oss lederrollen og hvordan arbeidet med årsrapporten kan ledes slik at en ivaretar arbeidsgiverrollen i prosessen. En god prosess skal gi eierskap og legge fundamentet for læring og endring. Vi vil gi råd om gode og enkle prosesser som bidra til vurdering av resultater, læring og eierskap til utviklingen og bruk av resultatene.

Kurset vil gi deltakerne innsikt i hvem som er aktørene og interessentene i arbeidet med rapportering og årsrapporten spesielt. Vi vil vise og gjennomgå metodikk og eksempler på hvordan involvering, forankring og beslutningsprosesser kan gjennomføres på en effektiv måte  

Et viktig formål med rapportering er læring. Den bør gi både politiske organ og administrasjon et grunnlag for å vurdere måloppnåelse, om strategier og handlinger er gjennomført som planlagt og om de har gitt den tilsiktede effekten og for å vurdere ressursinnsatsen opp mot resultat.  

Vi vil vise hvordan Framsikt kan brukes for å gi en god struktur på årsrapporten og et godt innhold. Videre hvordan Framsikt gjør det enklere å få god sammenheng mellom rapporteringen på den ene siden og overordnede planer, handlingsdel og økonomiplan på den andre. Og, hvordan Framsikt brukes for å vurdere om en har oppnådd det en ønsket, slik det er uttrykt i mål, strategier og konkrete handlinger (oppdrag, tiltak, investeringer og klimatiltak).  

I kurset vil du møte kommuner som har arbeidet aktivt med å forbedre sin rapportering og aktiv bruker dette til læring. Kurset er en arena for læring, erfaringsutveksling og nettverksbygging.  

I tillegg vil vi, på dag 3 av kurset, ta for oss hvordan en kan bruke årsrapporten som en oppstart av arbeidet med handlingsdelen og økonomiplanen. Hvordan benytte læringen fra rapporteringsarbeidet i prioriteringer og valg i neste års handlingsdel. Deltakerne kan ved påmelding velge om de også ønsker å ha med dag 3 av kurset.  

Målgruppen for kurset er: 

  • Ledere som har ansvar for eller er involvert i arbeidet med årsberetning og årsrapport.  
  • Fagpersoner som er involvert i arbeidet med årsberetning og -rapport.  
  • Ledere, planleggere, fagpersoner og andre med interesse for virksomhetsstyring og rapporteringen sin plass i denne.  

      Vi vil komme tilbake med program.

      Dette skal du lære om på kurset:

      • Årsberetningen sitt formål, lovkrav og struktur.  
      • Årsrapporten sin plass i virksomhetsstyringen.  
      • Gode eksempler på årsrapporter.  
      • Hvordan lede arbeidet og ivareta arbeidsgiverrollen i prosessen?  
      • God og effektiv prosess i arbeidet med rapportering, med fokus på forankring, læring og resultatoppnåelse.  
      • Årsrapporten som grunnlag for neste handlingsplan.  
      • Framsikt, hvordan understøtter verktøyet en god årsrapport og sammenhengen mellom denne, overordnede planer og handlingsdelen.  

      Heldagssamlingen 9. januar er lagt til Radisson Blu Airport Hotel rett ved Oslo Lufthavn. De to digitale kursdagene vil foregå på Teams.  

      Tidspunkt

      Dette kurset går over tre dager, hvorav en heldagssamling og to halve digitale kursdager: 

      • 9. januar kl. 09.15 -15.45 heldagssamling   
      • 4. februar 09.00 -14.00 digitalt kurs 
      • 24. april kl. 09.00 – 14.00 digitalt kurs 

      I løpet av de to første dagene vil vi gå gjennom årsrapporten, prosessen og hvordan Framsikt best kan brukes i arbeidet. 

      Dag tre er en valgfri tilleggsdag der vi ser på hvordan årsrapporten kan brukes som starten på arbeidet med ny handlingsdel og økonomiplan.  

      Pris

      Prisen for de to første dagene er kr 8 750 inkl. mva.  

      Prisen for dag tre er kr 3 125 inkl. mva.  

      Påmelding 

      Påmeldingsfrist 8. desember. Påmeldingen er bindende. Ved avbestilling før påmeldingsfrist gis full refusjon, deretter ingen refusjon. En annen person i samme organisasjon kan eventuelt overta plassen. Gi da beskjed til kanutte@framsikt.no

      Vi tar forbehold om at det kan forekomme endringer i programmet og om at vi må ha tilstrekkelig antall deltakere for å avholde kurset.  

      Du er påmeldt konferansen når du har mottatt en bekreftelsesmail pr. epost (fra CheckIn). Vennligst sjekk søppelpost om du ikke mottar denne.

      Veiledning  

      Kommuner som ønsker det, kan gjøre avtale om å få veiledning og prosessbistand mellom eller etter kursdagene, av KSK eller Framsikt. Veiledning kan være innrettet mot hvordan prosessen legges opp i egen kommune, innhold og struktur i arbeidet mer rapportering og årsrapporten spesielt. Pris for slik veiledning avtales særskilt.  

      Olve Molvik

      Gruppeleder i KS Konsulent

      Olve arbeider som gruppeleder og rådgiver i KS Konsulent, han er også fagansvarlig for omstilling.

      Jo Audun Øverby

      Produktsjef i Framsikt

      Jo Audun er produktsjef for virksomhetsstyring i Framsikt. Han arbeider også med rådgivning.

      Han har tidligere vært rådmann i Øystre Slidre kommune og økonomisjef, kommunalsjef og assisterende rådmann i Nord-Aurdal kommune.

       
      Ole Grinde

      Ole Grinde

      Leveranse- og kundeansvarlig i Framsikt

      Ole er leder av avdelingen for rådgivning og leveranse. Han arbeider med brukerstøtte, kundeprosjekter og rådgivning rundt kommunal virksomhetsstyring.

      Han har tidligere vært økonomisjef og regnskapssjef i Horten kommune samt rådgiver i PwC. 

      Pris og påmelding

      kr 8750,- for fysisk heldagssamling og en digital samling.

      kr 3125,- for siste digitale samling

      Siste frist for påmelding er 8. desember

      Pris og påmelding

      kr 8750,- for heldagssamling og en digital samling.

      kr 3125,- for siste digitale samling

      Siste frist for påmelding er 8. desember

      X