Styrker arbeidet på universell utforming

29

august, 2023

Skrevet av Anne Sigrid Hundere

I Framsikt jobber vi kontinuerlig for at løsningen skal bli bedre på universell utforming. For å hjelpe oss i dette arbeidet vil vi framover samarbeide med selskapet Inklud.

Inklud jobber med webutvikling og universell utforming av IKT-systemer. De er sertifiserte tilgjengelighetseksperter og utviklere med bred erfaring fra private og offentlige aktører, som Statens Vegvesen, Posten, Fiken og Hydro.

Hva er universell utforming?

Tjenester skal utformes på en slik måte at de er tilgjengelig for alle, uavhengig av funksjonsnivå. For Framsikt betyr dette at vi, blant annet, må kode løsningen på en slik måte at verktøy som skjermleser fungerer, at fargekontrastene er gode nok og at systemet er lagt til rette for at brukere kan navigere med tastatur i systemet.

Daglig leder i Inklud, Andreas Jacobsen, gir oss noe typiske eksempler på problemet de ofte ser når de jobber med it-selskap:

    • Feil og feilmeldinger i skjema kan være vanskelig for skjermleserbrukere å oppfatte når de ikke er kodet korrekt. Resultatet kan være at skjermleserbrukere ikke får beskjed når en feil oppstår, hva feilen er og hvordan de skal løse feilen.
    • Alternativ tekst blir ofte glemt eller så er ikke beskrivelsene gode nok. På dekorative bilder, som ikke gir innholdet noe annen verdi enn å se pent ut, skal det derimot ikke være alternativ tekst, da det skaper «støy» og flere elementer som må navigeres gjennom for skjermleserbrukere.
    • Pop-ups er ofte kodet feil. Det kan blant annet resultere i at en skjermleserbruker ikke får med seg innholdet som dukker opp på skjermen.

Opplæring og testing

Punktene over er bare noen eksempel på problemer man kan støte på om det ikke er tatt hensyn til universell utforming. Inklud vil med sin kunnskap om webutvikling og universell utforming av IKT-systemer bidra med kurs og støtte til Framsikt.

Å lage et universelt utformet system krever både kunnskap og kapasitet. Gjennom samarbeidet med Inklud skal det generelle kunnskapsnivået hos Framsikt som organisasjon styrkes. Arbeidet med universell utforming er krevende, og vi ser nå fram til å få enda mer kunnskap på dette viktige området.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

 

Flere nyheter

Over 260 deltagere samlet på Framsikt Brukersamling

Over 260 deltagere fordelt på 88 kommuner og 7 fylkeskommuner var forrige uke samlet til Framsikt Brukersamling. Vi takker for to fine dager sammen, og gleder oss allerede til neste år! Her kan du se bilder og lese en oppsummering av samlingen.

Mann holder foredrag helt fremst i et rom. Foran sitter publikum.

Hvem har Norges beste handlings- og økonomiplan?

Som tidligere år vil det deles ut en rekke priser på Framsiktkonferansen som arrangeres 29. og 30. november, blant annet pris for beste handlings- og økonomiplan. For å kunne finne en vinner av denne prisen er det satt ned en jury som kartlegger alle handlings- og økonomiplaner som er offentliggjort innen 10.november.

En hånd holder en pokal i gull opp mot himmelen. Himmelen er blå og oransje.

Status oppdatert grensesnitt i Framsikt

Stadig flere moduler i Framsikt får oppdatert brukergrensesnitt, med raskere skjermbildelasting og ytelse. I denne artikkelen kan du lese om planlagt framdrift for oppdatering av brukergrensesnitt samt hvilke moduler og funksjoner som skal oppdateres framover.

Dame skriver på pc
Share This
X