Tilgjengelighetserklæring i Framsikt

16

desember, 2022

Skrevet av Anne Sigrid Hundere

Alle offentlige nettsteder skal ha tilgjengelighetserklæring på plass innen 1. februar 2023. Webpubliseringer produsert i Framsikt faller også inn under dette kravet. I denne artikkelen kan du lese hvordan Framsikt tester løsningen i tråd med kravet, ny funksjonalitet for å legge til rette for tilgjengelighetserklæring i publiseringer og hva kommunen selv må teste.

Tilgjengelighetserklæring er en deklarasjon som forteller i hvilken grad et nettsted er i samsvar med kravene til universell utforming av ikt. Digitaliseringsdirektoratet har utviklet en felles løsning for offentlig sektor, og denne er obligatorisk for kommuner å bruke. Mer informasjon om tilgjengelighetserklæring finner du på Uutilsynets nettsider.

Hva gjør Framsikt?

Tester løsningen for webpublisering (web-rammeverk, graf, tabeller o.l.) opp mot de 47 kravene som er standarden WCAG.

I løpet av januar 2023 vil ny funksjonalitet være klar i Framsikt. Kommunene kan da hente ut informasjon om Framsikts tester og legge inn lenke til tilgjengelighetserklæring i webpubliseringer. Vi tester løsningen for webpublisering fortløpende og starter med Rapporteringsmodulen.

I Framsikt vil du etter oppdateringen i januar finne informasjon om:

Definitive brudd på krav i din publisering. Det kjøres en sjekk når testpubliseringen starter, som gir informasjon om feil på Framsikts standardinnhold som er tatt i bruk i publiseringen. Denne informasjonen må kommunen kopiere og fylle inn i tilgjengelighetserklæringen på uustatus.no.

Informasjon om innhold Framsikt ikke har, men som kommunen likevel kan gjøre feil på og må teste selv.

Nyttig informasjon og veiledning knyttet til kravene i WCAG 2.0 og 2.1.

Liste over kjente feil på dynamisk innhold. Kommunen må selv sjekke om de har brukt dynamisk innhold. Er det brukt i publiseringen, kopieres listen over kjente feil til erklæringen.

Informasjonen blir tilgjengelig ved hver publisering. I skissen under ser du hvordan knappen «Sjekk tilgjengelighet» er skissert å ligge ved siden av publiseringsknappen (trykk på bildet for å se det større).

Bildet viser en skisse over hvordan knappen for å se tilgjengelighet vil kunne se ut i Framsikt

 

Trykker du på knappen «Sjekk tilgjengelighet» får du opp et nytt vindu som viser informasjon fra Framsikt, som vist i denne skissen: 

Bildet viser en skisse over hvordan oversikten over Framsikts tester kan se ut

 

Når du trykker på «Tilpass for web» før du skal publisere vil du, etter oppdateringen i januar, finne et felt for å legge inn lenke til tilgjengelighetserklæringen. Når lenken er lagt inn og dokumentet publisert til web, vil erklæringen ligge tilgjengelig nederst på siden.

Hva må kommune gjøre?

Teste innholdet i webpubliseringen opp mot kravene, altså det innhold som kommunen selv legger inn og publiserer i form av tekst, bilde, video og annet innhold. På Uutilsynets sider kan du lese mer om redaktørens ansvar for universell utforming.

Kommunen fyller selv ut tilgjengelighetserklæringen, med sin bruker på uustatus.no. Erklæringen vil bestå av informasjon fra Framsikts tester på løsningen og kommunens egne tester på selve innholdet i dokumentet.

Resultatet av skjemaet kommunen fyller inn på uustatus.no, kommer ut som en nettside. Lenken til denne kopieres og legges inn i dokumentet som skal publiseres. Når publiseringen kjøres offentlig vil tilgjengelighetserklæringen komme som lenke nederst i publiseringen.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

 

Flere nyheter

Framsikt styrker arbeidet på universell utforming

I Framsikt jobber vi kontinuerlig for at løsningen skal bli bedre på universell utforming. For å hjelpe oss i dette arbeidet vil vi framover samarbeide med selskapet Inklud. De er sertifiserte tilgjengelighetseksperter og utviklere med bred erfaring fra private og offentlige aktører.

Over 260 deltagere samlet på Framsikt Brukersamling

Over 260 deltagere fordelt på 88 kommuner og 7 fylkeskommuner var forrige uke samlet til Framsikt Brukersamling. Vi takker for to fine dager sammen, og gleder oss allerede til neste år! Her kan du se bilder og lese en oppsummering av samlingen.

Mann holder foredrag helt fremst i et rom. Foran sitter publikum.

Hvem har Norges beste handlings- og økonomiplan?

Som tidligere år vil det deles ut en rekke priser på Framsiktkonferansen som arrangeres 29. og 30. november, blant annet pris for beste handlings- og økonomiplan. For å kunne finne en vinner av denne prisen er det satt ned en jury som kartlegger alle handlings- og økonomiplaner som er offentliggjort innen 10.november.

En hånd holder en pokal i gull opp mot himmelen. Himmelen er blå og oransje.
Share This
X