Utvikling av lønnsprognose i Framsikt 

25

mars, 2025

Skrevet av Anne Sigrid Hundere

Vi ønsker å lage et verktøy som gjør lønnsprognoser enklere å forstå, enten du er økonom eller ikke. Målet er å redusere dobbeltarbeid og gi brukerne bedre innsikt og kontroll over sine tall, sier Marianne Thorstensen, produktsjef i Framsikt.

Sammen med designer Torgeir Tysse, har hun gjennomført en rekke brukerintervjuer for å avdekke hvilke utfordringer mange opplever i arbeidet med lønnsprognose. Deltakerne, som har vært alt fra økonomirådgivere og controllere til barnehagestyrere og rektorer, har gitt verdifull innsikt i hvordan siden Lønnsprognose i Framsikt kan videreutvikles.  

Hva er Lønnsprognose i Framsikt?

Lønnsprognose er et verktøy for å bruke stillingsdata som grunnlag for å lage prognoser på fastlønn. I tillegg kan man lage prognose på variabel lønn og man får beregnet sosiale kostnader etter de samme reglene som gjelder for årsbudsjettet.

Når man skal utarbeide en ny lønnsprognose for en gitt måned kan man velge mellom tre ulike metoder for å lage forslaget til prognose, og valgene kan gjøres avhengig av hvor man er i rapporteringsåret og hvor oppdatert stillingsplanen er. Man kan for eksempel lese inn et helt nytt grunnlag fra HR-systemet, hente data fra stillingsplanen, eller – senere i året – ta utgangspunkt i forrige prognose.

Ulike brukertyper

Innsiktsarbeid er viktig for å sikre kundenær utvikling av Framsiktverktøyet. Det har vist at det er tydelig skille mellom ulike brukere:  

  • De som har god kontroll over tallene sine og ønsker fleksibilitet til å legge inn egne prognoser. 
  • De som har mindre erfaring med økonomistyring og trenger støtte og forklaring for å forstå og bruke prognosene på en god måte. 

– Vi ser at noen brukere har full kontroll og ønsker mer fleksibilitet i prognosearbeidet, mens andre har mindre erfaring og trenger tydeligere støtte og forklaring, sier Thorstensen.

Dette skillet er viktig når løsningen skal videreutvikles, mener designer Torgeir Tysse:

– For ekspertene handler det kanskje om å ha friheten til å legge inn egne tall. For de som er mindre erfarne, handler det om å forstå prognosen og hva som ligger i budsjettet. Vi må finne en balanse som møter begge behovene, sier han.

Noen av ideene som de nå jobber videre med er å visualisere prognosene bedre, mulighet for notatfelt, bedre forklaringer av prognosetall og mulighet for bruk av kunstig intelligens. I dagens Lønnsprognose får du kun ut én prognose og har ikke mulighet til å «leke» deg med flere, noe som også er et ønske som har dukket opp i brukerintervjuene.

Under ser du eksempel på to ulike skisser. Designerne jobber med flere ulike skisser og versjoner over hvordan de nye sidene for Lønnsprognose kan se ut. De er fortsatt tidlig i konseptutviklingsfasen og tester hvordan de best kan møte ulike tilbakemeldinger fra brukerintervjuene.

(Artikkelen fortsetter under bildene)

Bildet viser en skisse over hvordan bildet lønnsprognose kan se ut i framtiden.

Skal utvikles videre gjennom året 

Arbeidet med innsikt og konseptutvikling fortsetter utover våren. Målet er å teste og justere løsningen fram mot sommeren, før en forbedret utgave lanseres mot slutten av året.  

– Vi ser at det er behov for bedre prognoseverktøy, spesielt for de som ikke har økonomibakgrunn. Det handler det om å lage en løsning som gir brukerne både kontroll og forståelse, sier Thorstensen. 

Målet er klart: Å lage et verktøy som både støtter ekspertene og gir de mindre erfarne brukerne bedre innsikt og kontroll over sine prognoser.

Har du innspill eller ønsker å bidra i utviklingen? Vi vil gjerne høre fra deg! 😊 

 Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få siste nytt fra Framsiktbloggen rett i innboksen!

Les mer fra Framsiktbloggen

Hva er en god årsrapport?

Årsrapporten er et viktig verktøy for kommunene. En årsrapport er mer enn bare en oppsummering av fjoråret – den gir også verdifull innsikt i kommunens utvikling og danner grunnlaget for strategiske beslutninger fremover. Ved å bruke årsrapporten aktivt kan kommuner identifisere forbedringsområder og sikre en mer effektiv forvaltning.

Hvordan få oversikt over det økonomiske handlingsrommet?

Stramme budsjetter og økte krav til tjenesteproduksjon er en virkelighet de fleste kommuner i dag kjenner seg igjen i. For å sikre bærekraftig økonomi og gode tjenester til innbyggerne også i framtiden, trengs det gode kunnskapsgrunnlag og grundige utredninger.

KOSTRA 2024: Dette er nytt i år

Framsikt forbereder oppdatering av Analysemodulen med ferske KOSTRA-tall for 2024. Analysemodulen vil være oppdatert og kvalitetssikret til onsdag 19.mars. Her kan du lese hva som er nytt i år.

Share This
X